Fotograferen van een uitvaart geeft zoveel meer

Terug naar overzicht

Fotograferen van een uitvaart geeft zoveel meer. Dit keer wil ik het niet hebben over wat uitvaartfotografie kan betekenen voor nabestaanden, maar…..

Wat heeft uitvaartfotografie met mij gedaan?
Wat heeft uitvaartfotografie mij gebracht?
Wat leer ik over mijzelf door uitvaartfotografie?

Wat heeft uitvaartfotografie met mij gedaan?

Bij mijn allereerste opdracht wist ik überhaupt niet of ik dit wel zou kunnen. Voor een collega zou ik de uitvaart van zijn moeder fotograferen. Om te voorkomen dat het niet goed zou gaan was een collega afscheidsfotograaf bereid om mij te ondersteunen. Nu meer dan 250 uitvaartreportages verder durf ik te zeggen dat ik mijn rugzak aardig heb gevuld met ervaringen. Ik heb zo veel geleerd. Geleerd met betrekking op fotografie, maar ook op menselijk vlak, over emotie, over rituelen, over het regelen van een uitvaart en over mijzelf. Fotograferen van een uitvaart geeft zoveel meer

Wat heeft uitvaartfotografie mij gebracht?

Het heeft mijn mensenkennis vergroot. Ik heb veel nabestaanden iets mee kunnen geven na een groot verlies. Indrukwekkende afscheidsmomenten. En dat geeft heel veel voldoening. Ik heb heel veel mensen uit de uitvaartbranche leren kennen. Ik kan terugkijken op de organisatie van twee mooie uitvaartbeurzen en ben nog steeds actief als medeorganisator van netwerken in de uitvaart. Tevens ben ik actief met zakelijke / bedrijfsfotografie in de uitvaartbranche. Ik heb hele mooie mensen voor de camera gehad en heb prachtige locaties gezien.

Wat leer ik over mijzelf door uitvaartfotografie?

Dat ik wat mag betekenen voor anderen. Dat ik dicht bij mezelf moet blijven. Maar ook mijn eigen weg mag uitstippelen. Open staan voor meningen van anderen, en dat afwegend toch mijn eigen doel voor ogen houden. Ik heb getracht uitvaartfotografie voor veel mensen bereikbaar te maken. Daarmee stak ik mijn hoofd boven het maaiveld uit, en niet zonder succes. Op dit moment ben ik weer bezig met een manier om uitvaartfotografie tijdens een regelgesprek beter bespreekbaar te maken. Momenteel test ik dit met een aantal uitvaartondernemers. Testen? Ja, want meten is weten. Ik heb geleerd dat ik best ‘out of the box’ mag denken. En dat is niet altijd veilig maar geeft wel voldoening. Ik heb geleerd dat wat ik doe, ik niet alleen voor mijzelf doe, maar ook voor anderen.
Conclusie: fotograferen van een uitvaart geeft zoveel meer.

Over Rob De Joode

Een fototoestel hing op jonge leeftijd al over mijn schouder. De wereld was voor mij vol beelden en beleving en met de camera bij de hand, kon ik het altijd vastleggen. Ik denk en kijk in beelden, kan genieten van een mooie foto waarbij het mij dan niet uitmaakt hoe de compositie is.