Fotograferen met smartphone op uitvaart

Terug naar overzicht
afscheidsfotografie en uitvaartfotografie

Fotograferen met smartphone op uitvaart – Iedere smartphone heeft ook de mogelijkheid om foto’s te maken. Bijna iedereen heeft wel een smartphone. Dat geeft de bezitters de mogelijkheid om willekeurige bijeenkomsten of personen op elk gewenst moment te fotograferen Maar is het wel gewenst tijdens een uitvaart dat genodigden bij een opbaring, tijdens de dienst of aan het graf foto’s gaan maken. Als uitvaartfotograaf zie ik het wel steeds meer gebeuren. Hoewel het dierbare beelden kan opleveren, vraag ik mij af, hoe discreet men hier mee omgaat.

Als uitvaartfotograaf loop ik nog steeds tegen het feit aan dat uitvaartfotografie niet volledig is geaccepteerd. Als ik aan het werk ben, lijkt het soms dat ik oogkleppen draag, maar het is juist het tegenovergestelde. Ik zie bijna alles. Door niet met iedereen oogcontact te maken, zie ik geen blikken van afkeuring, die mijn werk zouden kunnen beïnvloeden. Aan een non-verbale houding en ervaring kan ik situaties goed inschatten. En daar houd ik rekening mee. Samen met een uitvaartleider doen we er alles aan om aan te geven dat ik aanwezig ben op verzoek van de familie. Maar het gebeurt toch dat iemand achteraf bij mij of de uitvaartleider komt reclameren over het feit dat er foto’s zijn gemaakt.

‘‘Een mevrouw komt bij de uitvaartleider en geeft aan i.v.m. de privacy niet fijn vond dat er een fotograaf aanwezig was. Waarop de uitvaartleider antwoordde: “ Daar heeft u gelijk in mevrouw, als u het een volgende keer weer zo ervaart kom dan voor de plechtigheid bij mij. Dan maak ik een plaats voor u in de hal, dan kunt u op het tv-scherm de dienst volgen. Want de familie wil graag een uitvaartfotograaf tijdens het afscheid.”

Maar dan kom ik even terug op fotograferen met smartphone op een uitvaart. Is het acceptabel dat genodigden gaan fotograferen of filmen met een smartphone. Of alleen met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden. In het eerste geval denk ik van nee, voor wie doe je het, wat doe je met de foto’s, aan wie laat je het allemaal zien, hoe veilig bewaar je ze. Met toestemming van de nabestaanden, is het natuurlijk akkoord, maar weet dan nog hoe je er mee omgaat. Als uitvaartfotograaf toon ik ook foto’s, wel in overleg met de nabestaanden. Ik durf te zeggen dat ik hele bijzondere foto’s in mijn archief heb, die blijven daar tot ze volgens mijn privacy statement moeten worden vernietigd. (AVG)

Waarom schrijf ik dit, omdat ik een toename zie van mensen die fotograferen met een smartphone op een uitvaart. Indien er toestemming is, maak dan vooral die foto’s, leg de herinnering vast. Deel ze met de nabestaanden zij zullen er blij mee zijn. Maar indien u het uit eigen beweging doet, wees er dan bewust van dat u mogelijk inbreuk maakt op de privacy van de nabestaanden. Respecteer de omstandigheden van de bijeenkomst en de nabestaanden.

Rob de Joode – fotograaf bij afscheid

Ik leg ontroerende momenten vast voor een blijvende herinnering en ben daarin uitgegroeid tot specialist in de uitvaartfotografie. Al vanaf mijn jeugd was ik gefascineerd door de boeren met hun hoge zwarte dragershoeden, die ik vanuit school voorbij zag fietsen, op weg naar een begrafenis. Dus tijdens de vakopleiding fotografie was het voor mij snel duidelijk: specialiseren in uitvaartfotografie. Alleen was de wens groter dan de realisatie ervan. Uiteindelijk kreeg ik de kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Als mensenmens en uitvaartfotograaf zorg ik nu dat nabestaanden een houvast krijgen na een ingrijpend verlies van een geliefde. Ik maak de beelden die ertoe doen! Mensen helpen zit in mijn bloed.

Over Rob

afscheidsfotografie en uitvaartfotografieEen fototoestel hing op jonge leeftijd al over mijn schouder. De wereld was voor mij vol beelden en beleving en met de camera bij de hand, kon ik het altijd vastleggen. Ik denk en kijk in beelden, kan genieten van een mooie foto waarbij het mij dan niet uitmaakt hoe de compositie is.