Uitvaartfotografie op 1.5 meter

uitvaartfotografie in de achterhoek

Uitvaartfotografie op 1.5 meter

Uitvaartfotografie op 1.5 meter,voor mij niet het nieuwe normaal maar hopelijk het ’tijdelijk abnormaal’. Wij mensen zijn kuddedieren en hebben graag soortgenoten om ons heen. En tijdens lastige en verdrietige periodes, worden we graag even aangeraakt, het geeft een veilig gevoel. Met een aanraking geven we een gevoel wat wij met woorden niet kunnen uiten.

 

 

We zijn nu al heel wat weken op stoom, en het eind is in mijn ogen niet in zicht. Als dat eind er ooit komt? Volgens veel wetenschappers zal het coronavirus onder ons blijven. De wereld veranderd en we zullen mee moeten bewegen. Er zullen andere gewoontes komen. Gelukkig is een mens daar heel flexibel in. Kijk maar naar roken, in mijn jeugd: de leraar voor de klas, ouders in de auto, met een verjaardag stonden de sigaretten op tafel. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen.

 

Als uitvaartfotograaf moet ik mij houden aan de 1.5 meter maatregel. En dat gaat mij heel goed af. Uitvaartfotografie op 1.5 meter is goed te doen. Maar dat deden we toch al? Op gepaste afstand, onzichtbaar aanwezig. Op sommige momenten heel dichtbij. Dat is het moment dat ik de 1,5 meter regel moet toepassen. Ik heb meer aanpassingen gedaan, geen tariefaanpassing daarentegen mijn dienstverlening (kosteloos) verhoogd. De extra dienstverlening wordt erg gewaardeerd. Daarom is het niet tijdelijk, het blijft! Mijn opdrachtgevers weten mij nog steeds te vinden. En dan gebeurt het af en toe dat men toch afziet van uitvaartfotografie.

 

En dat begrijp ik. Als de uitvaartfotograaf geteld wordt als de 31e persoon, dan begrijp ik de keus van de familie. Stel dat een kleinkind, een broer of zus, die goede vriend, de altijd helpende buurman niet mag komen omdat er een uitvaartfotograaf aanwezig is. Dan hoop ik maar dat er iemand anders is van het gezelschap die wat foto’s maakt, al is het met een smartphone. (wel in overleg met de nabestaanden, lees dit artikel)

 

Uitvaartfotografie op 1.5 meter, na de vele uitvaarten tijdens deze coronacrises begint het al gewoon te worden. Maar veel regels rondom een uitvaart is wel triest en erg voor de nabestaanden. Maar ik moet ook bekennen, en sommige uitvaartondernemers met mij, de creativiteit viert hoogtij er ontstaan hele mooie dingen. Chapeau voor deze uitvaartondernemers. Gelukkig gaat het wat versoepelen op respectievelijk 1 juni en 1 juli, als wij ons allen blijven gedragen, zoals voorgeschreven. En Covid-19 geen grote kans krijgt.

 

Intussen ben ik ook aan het nadenken, plannen aan uitwerken. Minister Wiebes zegt dat je als ondernemer creatief moet zijn. En naast fotograaf ben ik ook ondernemer. Mijn werkgebied is de uitvaartbranche. Ik ga mij wat anders positioneren als fotograaf in en vanuit de uitvaartbranche, maar uitvaartfotografie is en blijft mijn specialiteit. Voorlopig wel op 1,5 meter. Blijf me volgen zou ik zeggen, maar wel op gepaste afstand.

Uitvaartfotograaf Rob de Joode uitvaartfotografie

Rob de Joode – fotograaf bij afscheid

Ik leg ontroerende momenten vast voor een blijvende herinnering en ben daarin uitgegroeid tot specialist in de uitvaartfotografie. Al vanaf mijn jeugd was ik gefascineerd door de boeren met hun hoge zwarte dragershoeden, die ik vanuit school voorbij zag fietsen, op weg naar een begrafenis. Dus tijdens de vakopleiding fotografie was het voor mij snel duidelijk: specialiseren in uitvaartfotografie. Alleen was de wens groter dan de realisatie ervan. Uiteindelijk kreeg ik de kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Als mensenmens en uitvaartfotograaf zorg ik nu dat nabestaanden een houvast krijgen na een ingrijpend verlies van een geliefde. Ik maak de beelden die ertoe doen! Mensen helpen zit in mijn bloed.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.