Uitvaartfotografie tijdens de coronacrises

Uitvaartfotograaf uitvaart Soest

Uitvaartfotografie tijdens de coronacrises

Uitvaartfotografie tijdens de coronacrises, hoe ga ik daarmee om? De Corona maatregelen die de overheid heeft afgekondigd heeft veel ondernemers en bedrijven gedwongen om anders en creatief te werken. Ook binnen de uitvaart kreeg men te maken met de veiligheidsregels van de overheid. De genodigden op een uitvaart werden terug geschaald naar maximaal 30 personen.

 

 

Al vrij snel kreeg ik de eerste aanvragen binnen. Uitvaartfotografie tijdens de coronacrises. Op weg naar de eerst opdracht voor uitvaartfotografie dacht ik, hoe zal het zijn, hoe moet ik mij opstellen? Echter was het even wennen, maar al snel kon ik mijn werk goed doen op de gepaste afstand. Het was een mooie dienst, met heel veel woorden. Woorden die intens zijn en de fysieke aanraking vervangt. Er werd langer gesproken, de intensiteit ging verder. Dat heeft alles te maken dat de aanwezigen uit de directe kring van de overledene komen. Iedereen die aanwezig is heeft een nauwe band met de overledene en de familie.

 

 

uitvaartfotografie SoestGaandeweg de weken heb ik ook de creativiteit van de uitvaartleiders samen en de familie zien groeien. Mooie gebaren heb ik langs zien komen, af en toe met een brok ik mijn keel. Het is natuurlijk heel triest dat een uitvaart maar uit maximaal 30 personen mag bestaan maar het geeft ook een hele ander kijk op het laatste afscheid. Waardoor het intens wordt beleefd. Hoe mooi zijn de erehagen, het applaus of het zangkoor welke de overledene zingend de laatste groet brengt. De wielergroep die de rouwstoet begeleid tot buiten de bebouwde kom van het dorp. Dit zijn voor mij momenten van kippenvel.

 

 

Maar hoe ga ik om met uitvaartfotografie tijdens de Coronacrises. Voorop stond meteen dat de familie snel moet beschikken over een eerste selectie foto’s. En dat is goed te realiseren. Maar hoe ga ik dat doen? Via een slideshow, via een andere online toepassing. Dat zijn mooie mogelijkheden. Ik heb gezocht naar een mogelijkheid dat de familie haar eigen selectie kan bepalen, die men dan kan delen. Vervolgens heb ik dat gevonden in een app. Deze heb ik aangekocht en goed getest.

 

 

Ik zorg dat de familie over een ruime eerste selectie van foto’s beschikt binnen 24-48 uur. Binnen die selectie bepalen zij zelf, welke foto’s ze wel of niet willen delen met familie of vrienden. Met de app kunnen zij de ‘eigen selectie’ delen. En dit alles zonder extra kosten. Uitvaartfotografie tijdens de coronacrises vraagt ook van de uitvaartfotograaf aanpassingen. Ik ben in staat mee te bewegen met de golven waar we nu in zitten. Ik doe het niet anders als voorheen, maar pas mij aan bij het moment. Aanpassingen ten behoeve van de families waarvoor ik de herinnering mag vastleggen.

 

De herinnering voor de weduwe die na de uitvaart naar huis gaat en niemand mag ontvangen. Herinneringen voor dat jonge gezin, dat het alleen met elkaar kan delen. Zij missen nu de fysieke steun, die zij heel hard kunnen gebruiken. En dan hoop ik oprecht, dat ze door het delen van de herinneringen (foto’s), dat ik deze moeilijke tijd, een klein beetje draagbaar kan maken.

 

‘Wees zuinig op jezelf en je omgeving’

Uitvaartfotograaf Rob de Joode uitvaartfotografie
Rob de Joode – fotograaf bij afscheid –
Ik leg ontroerende momenten vast voor een blijvende herinnering en ben daarin uitgegroeid tot specialist in de uitvaartfotografie. Al vanaf mijn jeugd was ik gefascineerd door de boeren met hun hoge zwarte dragershoeden, die ik vanuit school voorbij zag fietsen, op weg naar een begrafenis. Dus tijdens de vakopleiding fotografie was het voor mij snel duidelijk: specialiseren in uitvaartfotografie. Alleen was de wens groter dan de realisatie ervan. Uiteindelijk kreeg ik de kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Als mensenmens en uitvaartfotograaf zorg ik nu dat nabestaanden een houvast krijgen na een ingrijpend verlies van een geliefde. Ik maak de beelden die ertoe doen! Mensen helpen zit in mijn bloed.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.