Rouwfotografie het perfecte plaatje

Rob de Joode rouwfotograaf

Rouwfotografie het perfecte plaatje

Rouwfotografie, het perfecte plaatje? Wie wel eens kijkt naar het programma ‘Het perfecte plaatje’ ziet daar bekende Nederlanders aan het werk als fotograaf. Af en toe zijn de commentaren van de jury niet mis. Ook voor mij als beroepsfotograaf nog steeds een leerzaam programma.

 

 

En dan hoor je William Rutten zeggen, “de foto moet het verhaal vertellen”.

 

En dat ben ik roerend met hem eens. Vooral bij reportagefotografie, zoals rouwfotografie of afscheidsfotografie, zijn het de beelden die het verhaal van het moment moeten vertellen. Dat maakt het dat je als rouwfotograaf de hele tijd scherp moet zijn en om je heen moet kijken. Opletten hoe de nabestaanden reageren maar ook de gasten. Door het verhaal vast te leggen ben je de ogen van de direct nabestaanden. Door de roes van de dag ligt hun focus op het afscheid nemen van hun geliefde en is de kans groot ze echt niet alles meekrijgen. Een goede rouwfotograaf legt het zo vast als een buitenstaander de reportage ziet,  dat hij of zij weinig tot geen vragen hebben.

 

Maar soms maak je een foto, die alleen een insider begrijpt. Maar dat kan wel een bijzonder beeld zijn. Een foto die wel uitleg nodig heeft omdat deze anders verkeerd wordt geïnterpreteerd. Zo ook deze foto, het is niet wat hij lijkt, maar wel een ontroerend beeld.

 

Rouwfotografie het perfecte plaatje

 

Als zelfstandige foto, lijkt het of een voorbijganger in de rouwauto kijkt. Maar het is de weduwnaar, die net samen met de uitvaartleider zijn geliefde begeleid heeft naar de rouwauto. Net voordat hij naar de gereedstaande volgauto loopt, kijk hij nog even snel in de rouwauto. Samen met het verhaal erachter is het voor mij een ontroerende foto. Later ben ik nog enkele keren bij mijnheer thuis geweest. Daar heb ik hem geholpen met wat zaken op de computer, want dat deed zijn vrouw altijd. Door dat ik tijd voor hem heb vrijgemaakt, hebben we fijn contact kunnen maken.

 

Het perfecte plaatje, misschien niet, maar wel een foto die in zijn rouwreportage thuis hoort. Rouwfotografie is meer dan het perfecte plaatje.

 

(foto met toestemming mogen gebruiken)

Uitvaartfotograaf Rob de Joode uitvaartfotografie

Rob de Joode – fotograaf bij afscheid

Ik leg ontroerende momenten vast voor een blijvende herinnering en ben daarin uitgegroeid tot specialist in de uitvaartfotografie. Al vanaf mijn jeugd was ik gefascineerd door de boeren met hun hoge zwarte dragershoeden, die ik vanuit school voorbij zag fietsen, op weg naar een begrafenis. Dus tijdens de vakopleiding fotografie was het voor mij snel duidelijk: specialiseren in uitvaartfotografie. Alleen was de wens groter dan de realisatie ervan. Uiteindelijk kreeg ik de kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Als mensenmens en uitvaartfotograaf zorg ik nu dat nabestaanden een houvast krijgen na een ingrijpend verlies van een geliefde. Ik maak de beelden die ertoe doen! Mensen helpen zit in mijn bloed.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.