Begrafenis fotograferen

begrafenis of crematie fotograferen

Begrafenis fotograferen

Ofschoon fotograferen van een begrafenis of een crematie misschien ongewoon klinkt. Maar net als geboorten zijn het belangrijke familiegebeurtenissen. Namelijk als het goed wordt gedaan brengt het liefdevolle en droevige momenten samen.

 

 

Sinds ik mij gespecialiseerd heb in uitvaartfotografie, voelt het vreemd om zonder een camera bij een uitvaart aanwezig te zijn. Ik kijk immers anders, ik kijk naar de momenten die een belangrijke getuige kunnen zijn voor later. Een tijd geleden was ik aanwezig op een begrafenis als gast. Zodoende geen camera bij me. Tijdens de uitvaart waren er verschillende momenten dat ik instinctief naar mijn camera zou willen grijpen. Bijvoorbeeld op de prachtige begraafplaats van het kleine dorp.

Een mooie begraafplaats in een groene plattelandsgemeente in Nederland. Op een stoel zat de oude grootmoeder, starend naar het open graf. Muziek op een gitaar terwijl de belangstellenden rozenblaadjes in het graf gooiden. Een broer en zus steunden elkaar door middel van elkaar goed vast te houden. Wat zou de grootvader trots geweest zijn als hij dit had gezien.
Als ‘Patres familias’ was hij een spil binnen de familie. De begrafenis fotograferen? Dat zijn afscheidsmomenten om voor altijd vast te leggen, maar er was geen fotograaf om de begrafenis te fotograferen. Er waren mooie momenten en als je dan weet dat er verschillende familieleden niet aanwezig konden zijn. Daarom is het erg jammer dat men niet heeft gekozen om de begrafenis te fotograferen.

 

 

Afgezien van een bruiloft is er haast geen andere gelegenheid dat er zoveel familie aanwezig is op één plek. Daarentegen wel in een heel andere sfeer! Echter bij een bruiloft vertellen ze elkaar hoe goed het men hen gaat, over de kinderen, vakantie of carrière. Intussen is men bij een begrafenis puur, dan zijn ze echt. Door het verlies van een geliefde, staan ze weer met beide benen op de grond. Waardoor er het besef is dat ons verblijf op de planeet tijdelijk is. Dit zijn in het bijzonder mooie momenten om vast te leggen, fotograferen bij een begrafenis gaat om pure foto’s. De herinnering vast leggen, de afscheidsmomenten.
De samenkomst is verdrietig, maar ook is het mooi hoe familie en vrienden herinneringen delen, een dag van een lach en een traan. Een dag om nieuwe herinneringen te maken. Vergeet ze dan niet vast leggen!

 

 

 

Nb. Een fotograaf op uw eigen uitvaart? Onze dochter vroeg aan mij: “Wil jij een fotograaf tijdens je uitvaart. Dat mogen jullie bepalen, want ik heb er niets meer aan, jullie moeten verder”, was mijn antwoord. Bij twijfeling altijd doen is mijn advies, je hoeft er niet naar te kijken maar het kan wel.

Uitvaartfotografie, het gaat niet alleen om de overledene, maar juist om hen die achterblijven.

Uitvaartfotograaf Rob de Joode uitvaartfotografie
Rob de Joode – fotograaf bij afscheid –
Ik leg ontroerende momenten vast voor een blijvende herinnering en ben daarin uitgegroeid tot specialist in de uitvaartfotografie. Al vanaf mijn jeugd was ik gefascineerd door de boeren met hun hoge zwarte dragershoeden, die ik vanuit school voorbij zag fietsen, op weg naar een begrafenis. Dus tijdens de vakopleiding fotografie was het voor mij snel duidelijk: specialiseren in uitvaartfotografie. Alleen was de wens groter dan de realisatie ervan. Uiteindelijk kreeg ik de kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Als mensenmens en uitvaartfotograaf zorg ik nu dat nabestaanden een houvast krijgen na een ingrijpend verlies van een geliefde. Ik maak de beelden die ertoe doen! Mensen helpen zit in mijn bloed.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.