

01 feb Uitvaartreportage, vier het leven!
Een uitvaartreportage? Regelmatig kom ik tegen dat de herdenkingsdienst bij een afscheid in het teken staat van: vier het leven. Een dienst met woorden, herinneringen ophalen door middel van foto’s en veel muziek. Wat is het dan mooi dat ik als afscheidsfotograaf aanwezig ben en daardoor nieuwe herinneringen kan vastleggen.
Viering van het leven! Behoud de herinnering aan een geliefde.
Een afscheidsreportage of uitvaartreportage legt de nuance van de familie, vrienden en de verbondenheid vast terwijl het aardse leven van de geliefde is verdwenen. Verbondenheid aan degene die is overleden en aan elkaar.
Iemand verliezen, je kind, echtgenoot, vader, moeder of een goede vriend is een heftige en emotionele ervaring. Als direct nabestaande moet je dan de uitvaart gaan vormgeven. Samen met de uitvaartverzorger kom je in de regelmodus of je dat nu wilt of niet. Dan is het heel erg fijn als je een uitvaartverzorger hebt gevonden, die je de ruimte en de tijd geeft. En je ook wijst op de mogelijkheid tot het maken van een uitvaartreportage.
Er is nog geen tijd om te rouwen.
Regelmatig komt het voor dat je de details van de dag van de uitvaart niet meer kunt herinneren, door het verdriet beleef je het in een roes. De mooie details ben je kwijt. Afscheidsfotografie is een manier om de dag, de details te laten vastleggen. De sprekers, de rituelen, de genodigden, je kunt het op een later tijdstip terugkijken.
Vier het leven, dit doen we bij grote gebeurtenissen, zoals een geboorte, een huwelijk, belangrijke stappen in het leven. Foto’s helpen ons deze ontroerende en blijde momenten te onthouden en opnieuw te beleven.
Maar waarom, schrikken we af van een fotograaf tijdens de laatste afscheidsmomenten?
Is het nog een taboe? Willen we niet herinnerd worden aan die dag? Of is het onbekend en weet men niet wat er wordt vastgelegd. Foto’s maken herinneringen. Herinneringen om de mooie aspecten van het afscheid te onthouden. Herinneringen in een mooi fotoalbum houden onze geliefde dichtbij ons. Veel is vergankelijk, maar niet de herinneringen in dat ene album. Maar om de juiste beelden te verkrijgen, is het wel aan te raden dit door een gespecialiseerd afscheidsfotograaf te laten doen.
De tijd van koffie en koek, laten we langzamerhand achter ons liggen. Een dienst staat vaak in het geheel in het teken van de overleden persoon. Ook in de kerk, de herinnering aan de overleden persoon is dan ook een onderdeel geworden van de liturgie. Vier het leven, denk aan wat hij of zij heeft betekend. Vier dat de geliefde er is geweest. Vier het zoals u wilt, een glas wijn, een biertje, een toast op het leven, een toast op wat hij of zij voor u heeft betekend.
De afscheidsfotograaf zorgt voor de herinnering, in de vorm van een uitvaartreportage. Het gaat niet alleen om de overledene, maar vooral om degenen die achterblijven. En wanneer de tijd verstrijkt, vervaagt het beeld in onze gedachten maar herinneringen door de afscheidsfotograaf vastgelegd blijven.
Rob de Joode – fotograaf bij afscheid – Ik leg ontroerende momenten vast voor een blijvende herinnering en ben daarin uitgegroeid tot specialist in de uitvaartfotografie. Al vanaf mijn jeugd was ik gefascineerd door de boeren met hun hoge zwarte dragershoeden, die ik vanuit school voorbij zag fietsen, op weg naar een begrafenis. Dus tijdens de vakopleiding fotografie was het voor mij snel duidelijk: specialiseren in uitvaartfotografie. Alleen was de wens groter dan de realisatie ervan. Uiteindelijk kreeg ik de kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Als mensenmens en uitvaartfotograaf zorg ik nu dat nabestaanden een houvast krijgen na een ingrijpend verlies van een geliefde. Ik maak de beelden die ertoe doen! Mensen helpen zit in mijn bloed.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.